وي افزود: از آنجا که اين کاروانسرا در حريم و عرصه درجه يک محوطه ميراث جهاني بيستون قرار گرفته، مرمت و حفاظت آن نيز بايد در اختيار اين پايگاه قرار گيرد.
مدير پايگاه ميراث جهاني بيستون خاطرنشان کرد: اعتباراتي که ساليانه از محل اعتبارات استاني به مرمت اين کاروانسرا اختصاص مييابد، بسيار اندک است .
به گفته وي، مرمت و حفاظت کاروانسراي شاه عباسي نيازمند اختصاص اعتبارات ملي است که در صورت قرار گرفتن اين کاروانسرا در حوزه مديريت پايگاه ميراث جهاني بيستون، اين امر محقق خواهد شد.
دانشيان اظهار اميدواري کرد: با مذاکرات انجام شده با سازمان ميراث فرهنگي، صنايع دستي و گردشگري استان کرمانشاه بايد هر چه سريعتر کاروانسراي شاه عباسي در اختيار پايگاه ميراث جهاني بيستون قرار گيرد.
لازم به ذکر است، کاروانسراي بيستون معروف به کاروانسراي شاه عباسي در 30 کيلومتري شمال شرقي کرمانشاه و در محل روستاي «بيستون کهنه» قرار دارد.
اين کاروانسرا به سبک چهار ايواني داراي 83/60 متر طول و 74/50 متر عرض است. در چهار گوشه اين بنا، برجهايي قرار دارد؛ برجهاي ضلع غربي مدور و برجهاي ضلع شرقي هشت ضلعي است.
ديوار محيطي اين کاروانسرا از داخل و خارج تا کف طاق نماها با سنگهاي تراشيده و از کف اطاق نماها به بالا با آجر ساخته شده است. دروازه ورودي اين کاروانسرا به عرض 5/3 متر در ضلع جنوبي است. در هر طرف اين دروازه هفت طاق نما قرار دارد.
اين کاروانسر به دستور شاه عباس اول صفوي ساخته شد. با توجه به کتيبهاي که از شاه سليمان صفوي (1105-1077 ه.ق) در اين بنا باقي مانده، به نظر ميرسد بناي اين کاروانسرا در زمان پادشاهي شاه سليمان و صدارت شيخ علي خان زنگنه خاتمه يافته است. اين مکان در زمان سلطنت ناصرالدين شاه قاجار و صدرات «ميرزا آقا خان نوري» توسط «حاجي جعفرخان معمار باشي اصفهاني» مورد مرمت قرار گرفت./116
انتهای پیام/